Nazovite nas

022 664 608

23 velj.

Poskok je najotrovnija i najopasnija europska zmija iz porodice ljutica. U Hrvatskoj je poskok zaštićena vrsta. Živi na kamenitim i sunčanim područjima, stoga na čitavom kninskom području treba biti oprezan. Često se može „susresti“ i u samom gradu Kninu, dok je sasvim sigurno da ćete ga „susresti“ u kamenitim područjima kninske okolice.

Boja mu je promjenjiva, pa mu je leđna strana siva, žuta ili smeđa s tamnom cik – cak prugom. U ustima ima dva duga otrovna zuba povezana s otrovnom žlijezdom. Voli suha kamenita područja s dosta grmlja. Aktivan je većinom noću, a danju sklupčan spava probavljajući hranu. Ugriz poskoka je često smrtonosan. Čak i netom izleženi mladunci dugi od 15 do 18 cm su opremljeni otrovom i otrovnim zubima te mogu zadati vrlo ozbiljan i opasan ugriz.Otrov se pretežno sastoji od hemotoksičnih tvari, koje zgrušavaju krv i izazivaju šok.

Poskok vrlo nepredvidiv i njegov je ugriz među najbržim od svih zmija. Poskok može pužno smotati stražnji dio tijela pa onda uzdignuti prednji i brzo ga izbaciti naprijed da ugrize žrtvu. Doseg takvog skoka je 40 cm.

Zaštićene vrste

Zaštićene vrste

Novosti naših partnera

    No feed items found.