Nazovite nas

022 664 608

26 velj.

Sramežljiva krška ljepotica

Rijeka Krčić zaštićena je od 1964. godine i s rijekom Krkom čini jedinstven hidrografski sustav s obiljem krških reljefnih oblika.

Ova krška ljepotica izvire na 375 m nadmorske visine u podnožju planine Dinare, a potom teče slikovitim kanjonom usječenim u duboki vapnenački pod protkan vodonepropusnim dolomitima jurske starosti.

Krčić je u morfogenetskom pogledu izvorište Krke. Smatra se da je nekad bila trajna tekućica od Podinarja do mora s ušćem izvan šibenskog zaljeva. Promjenom klime, otvaranjem novih vertikalnih pukotina u samom koritu i nepovoljnim djelovanjem čovjeka površinsko protjecanje vode smanjilo se te se rijeka postupno pretvorila u periodičnu tekućicu. Tako su od jedne rijeke u geološkom razvoju nastale dvije tekućice, što je čest slučaj u kršu.

Iako Krčić ljeti potpuno presuši da bi u podzemlju dao životnu snagu Krki, ova kratka i zagonetna rijeka još uvijek pruža obilje prirodnih ljepota u iskonski očuvanom krajoliku.

Unatoč nepostojanju stalnog toka, sam izvor gotovo nikad ne ostaje bez vode.

Rijeka Krčić danas je prvi pritok rijeke Krke. Duga je 10,5 km, a na svom toku tvori tri slapa. Prvi slap je bezimena sedrena pregrada visine oko 4 m kod zaseoka Krčić, drugi je Mali buk visine oko 10 m, kilometar nizvodnije kod kuća Radulović. Treći, najveći među njima, veličanstvena je sedrena barijera visoka 22 m, a široka oko 30 m – Topoljski buk, poznat i kao Krčića slap ili Veliki buk.

Zanimljivosti…

Topoljski buk je svojevrsni fenomen i prirodna znamenitost jer njime rijeka Krčić završava svoj tok te se ulijeva u izvor rijeke Krke koji se nalazi u podnožju slapa.

Zaštićene vrste

Zaštićene vrste

Novosti naših partnera

    No feed items found.