Nazovite nas

022 664 608

Manastir Oćestovo

Izgradnja zavjetne crkve Eparhije dalmatinske svete Velikomučenice Nedelje u Oćestovu počela je 1928. godine, jer su pravoslavni dalmatinci, a posebno stanovnici mjesta Oćestova željeli podignuti crkvu u mjestu rođenja velikoga Episkopa dalmatinskog Stefana Kneževida (1853-1890). Crkva je posvećena Svetoj Velikomučenici Nedelji, koja uživa posebno poštovanje među pravoslavcima u Dalmaciji, što potvrđuje i veliki broj drugih crkava podignut u njen spomen.

Do svog osvećenja 1960. godine, crkva Svete Nedelje pripadala je pađenskoj parohiji, a od 1960. godine postaje samostalna parohijska crkva. Pravoslavni dalmatinci su se po tradiciji okupljali na saboru u Oćestovu prve nedjelje poslije Petrovdana, kada je u ovoj zavjetnoj crkvi Eparhije dalmatinske svečano proslavljan praznik svete velikomučenice Nedelje.

Zbog velikog značaja ove zavjetne crkve Eparhije dalmatinske, koja je kroz svoju povijest  već postala mjesto hodočašća i poklonjenja, kako pravoslavnih tako i rimokatolika i predstavnika drugih vjeroispovijesti, Episkop dalmatinski g.g. Fotije svojom odlukom crkvu Svete Velikomučenice Nedelje u Oćestovu proglasio je manastirom.